Rólunk

"Olyan helyre születni élni és dolgozni, ahol az ember még együtt lélegzik az õt körülvevõ világgal - ritka kiváltság. A Balaton-felvidéki Nivegy-völgy az otthonom- ilyen vidék. Talán ezért keresem és próbálom a kerámiáimon bemutatni az égetett agyag letisztult, természetes, plasztikus szépségét. Újra és újra megérezve és talán másokkal is megéreztetve az agyagot formáló kéz, a tûz, a levegõ, idõn túli, õsi harmóniáját."

Schmidt Ferenc - Csicsó

Schmidt Ferenc keramikus vagyok, 1968-ban születtem Balatoncsicsón. Itt ebben a békés, szép Balaton-felvidéki faluban élek a családommal. A gyõri Czuczorban töltött bencés diákéveket és a kaposvári Iparmûvészeti Technikumban folytatott tanulmányaimat leszámítva gyakorlatilag születésemtõl fogva. Felmenõim szõlõt termesztettek, bort készítettek, gazdálkodtak évszázadok óta. A természet közeli életforma és a kreatív alkotómunka számomra nélkülözhetetlen életelem.

Hogy én és az Agyag hogyan; -miért egyszerûen, törvényszerûen és magától értetõdõen találtuk meg egymást- örök kérdés marad számomra.

Folyamatosan vonz az agyagban magában rejlõ felület sokfélesége, a föld színei az õsi matéria természetes, örök inspirációja. Izgat az agyaggal való játék és kísérletezés, a design ezernyi lehetõsége, a letisztult formák harmonikus világa. Munkámban vonz a különleges és kreatív megoldások kivitelezése, és hogy mindig jobbat hozzak létre.

Az a semmihez nem hasonlítható érzés, hogy képes vagyok megégetett agyag darabjaimmal és edényeimmel, valamit elmondani azoknak, akik az otthonukba viszik, kézbe veszik õket.

Szerencsém volt, hogy a mesterség szépségeit és titkait nagyszerû mestereimtõl - Szekeres Károlytól, Halmos Ferenctõl, Légli Attilától - leshettem el.
Kerámiáimmal kiállításokon szerepeltem többek között Finnországban, Németországban, Svájcban, Svédországban, Csehországban.